image_intro_alt

Czarzasty o kwocie w budżecie na mieszkalnictwo: trzy, może cztery razy większa niż ta, którą przeznaczał PiS

W sobotę rozpoczynamy otwarcie sezonu od konwencji w sprawie mieszkalnictwa, które w tej chwili jest sprawą najważniejszą obok Renty wdowiej, związkach partnerskich oraz wpisaniem do stażu pracy zatrudnienia na umowie zleceniu oraz jednoosobowej działalności gospodarczej.

Kwota przeznaczona przez nas w budżecie na budownictwo jest trzy, może cztery razy większa niż ta, którą przeznaczał PiS. Na dyskusje o budżecie mamy czas do końca września. Co więcej, zwykle po pół roku sprawdza się, jak jest realizowany i wprowadza się nowelizację.

Zastanawiamy się teraz, czy nie należy zwiększyć budżetu na budownictwo tanich mieszkań na wynajem. W tej chwili zapotrzebowanie jest na poziomie 3,5 miliarda złotych. Trzeba tutaj wykonać trochę pracy z samorządowcami.

Lewica zawsze opowiadała się przeciwko kredytowi 0 procent, wszyscy doradcy oraz specjaliści pokazują, że przez to ceny mieszkań rosną. Kiedy mówiliśmy mieszkanie prawem nie towarem, było mnóstwo śmiechu, dziś wszyscy się pod to hasło podłączają.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu
Polsat News, 3 września 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…